mandag 16. mai 2011

Fotoplanlegging



Å planlegge nitidig strider i grunnen mot enhver overbevisning om at det fleksible alltid er det beste. Som fuglefotograf har jeg imidlertid mer og mer innsett nødvendigheten av kartlegging, undersøking, forkasting og planlegging. Det er et sant mare å skal planlegge fuglefoto. Dyra har tross alt vinger, menneskefrykt og fri vilje, og lyset styres av ei sol som mildt sagt er uberegnelig på trønderske breddegrader.



Likevel har jeg med årene laget ei liste lengre enn lang over fugler og motiver det bør jobbes med under visse forhold til visse tider av året og døgnet. Lista inneholder fugleart, idè / motiv, lokalitet, årstid og klokkeslett for ønsket lys og ønskede værforhold.



Horndykker - lavt motlys med mørk bakgrunn - Haukåbukta, Leksdalsvatnet - mai til august (kl 19 - 22) - sol og vindstille (speilblankt vann).



Slik ser ett av punktene på lista ut, og da godværet plutselig inntraff her forleden kasta jeg meg rundt på listeforkortingstur. Det er fortsatt masse å gå på med dette punktet i lista, men som en start er jeg greit fornøyd med resultatet. Det er fortsatt drøye to måneder til fuglene forlater hekkeplassen. Så må der bare fingerkrøsses på at sola og blikkstilla opptrer samtidig mellom kl. 19 og 21 i alle fall èn kveld til i Haukåbukta fram til i august...