tirsdag 11. januar 2011

Ikke Terje Hellesøish, men arti læll
...man kan si ma hva man vil om ørnebilder og inflasjon og sett det før og plagiatering og main stream og A4 og ikke nok Navnebror Hellesø-ish for min smak. Uanskvett; å fotografere ørn er rett og slett sjittøft. Av mange årsaker! Fuglenes "fotogenetikk" er en ting. Det intense blikket. De skarpe klørne. De rette linjene. Mulighetene for slåsskamper. Uforutsigbarheten er en annen ting. Selv om gårdagen bragte ørnebonansa ut av den annen verden, kan dagen bringe absolutt nix, njet, nada og zero. Eller omvendt. Uten tilsynelatende opplagte grunner.Jeg har den siste måneden opplevd det meste i fotoskjulet mitt ved Trondheimsfjorden. Klimakset må sies å være 2011`s første dag - som ble avsluttet med fire forskjellige kongeørn og 6 forskjellige havørn - SAMTIDIG på åtet. Antiklimakset var pussig nok dagen etter, da en hel dag i skjulet ble belønnet med kun en enslig ung havørn - i håpløst, dog kreativt, lys. Fuglene var tydeligvis mett. Eller lei av fotografen. Eller begge eller ingen av delene.Det er nettopp dette som gjør ørnefotografering på åteplass alt annet enn fotografering i zoologisk hage. Fuglene bestemmer sjøl når de dukker opp - uavhengig av på hvilket av de N-te døgna man sitter der uten ørnekontakt. Uavhengig av læreboka. og uavhengig av vær. Sjøl om man kan spore tendenser, ser tilfeldigheter og ørnas frie vilje ut til å være de viktigste faktorene som bør klaffe når det kommer til disse skapningene.Det liker jeg. Og nettopp derfor liker jeg ørnefotografering. Så får det bare være at alle har sett ørnbilder som disse før :o)Les mer om - eller book en plass i - dette skjulet på www.bird.dintur.no.
Godt nyttår, forresten!!

7 kommentarer:

 1. Slåsskampen og den siste kongeørna var rå! Ser ut som du har fått sving på skjulet!

  Kjetil

  SvarSlett
 2. Flotte bilder Terje. Morsomt når det virkelig lykkes.

  Mvh
  Gunnar K.

  SvarSlett
 3. Hei Terje.
  Støtter dine skrevne tanker og vel så det..artig læll:-)
  Fine bilder i riktige biotoper. Den siste er vel litt "typisk" Kolaas da:-) Holder i massevis. Jeg må vel bestille meg en tur om ikke lenge. Ha en fint fotoår 2011. Stå på.
  fuglehilsen Kjell Thore

  SvarSlett
 4. Jeg synes vi (du og jeg og alle andre fotografer) skal slutte å unnskylde at vi tar ørnefoto, eller presisere at "vi vet at det er mainstream, men det er likevel opplevelsen ...bla bla". Dette er det ingen grunn til. Alle bilder er genuine !!! og dine bilder er dessuten LANGT over gjennomsnittet !! Artig å se. Holder en knapp nr 2 (havørna i snøen) og det siste (komngeørna i snøføyka). Hyggelig å se at du blogger igjen. Det er langt mellom innlegga der i gården !

  SvarSlett
 5. Enig med Tom. Hellesø driver med sitt, vi andre med vårt. Og det ene er ikke noe bedre enn det andre - selv om mange er mer kreative i å sin nedrakking av klassisk naturfoto enn i sine fotoprosjekter. Flott, klassisk naturfoto dette. Fluktbildet og det mørke "Hellesøbildet" er mine favoritter.

  SvarSlett
 6. Hei Terje! Godt nyttår! Arti å se at du får lurt disse fantastiske skapningene ned forran skjulet. -Det er en opplevelse å sitte å se på alt de foretar seg. Ellers hiver jeg meg på lasset til Tom og Øystein. Fortsett og ta bilder som gir mening!

  Bjørn O

  SvarSlett
 7. Ja! Jeg synes også at sistebildet var veldig flott! Enkelt og greit - lekevl kraftfullt!

  SvarSlett