onsdag 24. oktober 2012

Sort sol over Danmark...

Blar man i danske aviser på denne tida av året, vil man rett som det er ramle borti annonser fra foretak som tilbyr turer for å oppleve "Sort Sol". Fra København går det egne "Sort-sol-busser" og "Sort-Sol-tog". Man kan få "Sort-Sol-tilbud", gå på "Sort Sol-utstillinger" og til og med gå på konserter med bandet "Sort Sol". "Sort Sol" er mildt sagt en stor greie i Danmark, og hvert eneste år setter horder med danskere kursen mot den lille landsbyen Tønder i Syd-Jylland for å slikke "Sort Sol".Sjøl ble jeg oppmerksom på fenomenet da jeg studerte i Danmark. Alle snakket om, hadde vært på eller skulle på "Sort Sol", og jeg ble fascinert over at danskene tydeligvis hadde sin egen store "riks-fugle-attraksjon". For "Sort Sol" er ikke solformørkelse i ordets normale betydning. "Sort Sol" oppstår når nærmere en million stærer flokker seg i minuttene før de går til overnatting, og sveiper over himmelen som et svart, solformørkende nordlys. En million fugler i flokk mot en knallrød solnedgang - hvem vil vel ikke fotografere det?Pappenheimer Tommy Furre Holmstrand og jeg ville det, så andre helga i oktober pakka vi fotobaggene og satte kursen mot Tønder for tre fulle dager med stærknipsing. Tre dager skulle man jo tro var nok for å i det minste oppleve en eneste klarværskveld eller solskinnsmorgen. Men høst-Danmark var seg sjøl likt, og fra det øyeblikket vi satte våre bein ved Tøndermarsken fredag kveld, til vi satte kursen hjemover mandag morgen, var det mer eller mindre kontinuerlig pessregn. Spesielt intenst regnet det selvsagt i de korte stundene "Sort Sol" pågikk - altså halvtimen etter solnedgang og halvtimen før soloppgang. Det fotografiske resultatet bærer derfor en smule preg av kontrastløst og kjedelig lys.Naturopplevelsen var imidlertid i verdensklasse! Fra rundt klokka 17:30 om kvelden startet små flokker (5-10.000) å sveipe over oss, før de som i et vannfall synkront ramlet ned i takrørskogen og forsvant. Takrørskogen fikk stadig vekk påfyll med nye flokker, og etter hvert var det et øredøvende leven av stær der ute. Ved provokasjon fra fuglejagende rovfugl lettet hele flokken samtidig, raste rundt hodene på oss noen ganger, og gikk så ned i sivskogen igjen. og slik fortsatte det til det var bekmørkt. Om morgenen våknet fuglene til liv ca en time før soloppgang, og forlot området i en eneste stor, øredøvende millionsverm like etter soloppgang.


Sort Sol har et enormt fotografisk potensiale som vi dessverre ikke fikk utnyttet fullt ut denne gang. Man skal være heldig både med vær, vindretning, rovfuglangrep (jo flere, jo bedre) og ikke minst hvor i det enorme våtmarksområdet fuglene går ned for natten. Opplevelsen av en million fugler er dog verdt turen i seg sjøl, og anbefales på det varmeste.

4 kommentarer:

 1. Aldri hørt begrepet sort sol men har sett mye gul snø :) Artig lesing og forbedringspotensiale på dette.

  SvarSlett
 2. Litt Danny Green over dette Terj, særlig det andre bildet var fint !!

  SvarSlett
 3. Dette må være spesielt. Jeg synes stærflokkene i Trøndelag kan være store av og til, men dette er noe annet.
  Du gir deg vel ikke med dette?

  Kåre

  SvarSlett
 4. Var der samme helg som du ser jeg.... Pissvær på lørdagen, men meget bra søndag morgen for min del. Fikk hele stærflokken over meg på 20 meters hold med 40 mm...... den dekket hele himmelen....

  SvarSlett